Affiliate marketing: vad det är, hur det funkar och hur man tjänar pengar på det

Affiliate marketing eller på svenska affiliatemarknadsföring är marknadsföring via så kallade affiliate länkar.

När en läsare av din blogg eller tittare från din Youtube-kanal klickar på länken och köper någonting från annonsörens hemsida tjänar du en provision. Att vara en affiliate kan vara både ett jobb och ett sidouppdrag då det är arbetet som avgör hur mycket du tjänar.

 

Vad är Affiliate marketing

Affiliatemarknadsföring är en sorts marknadsföring som sker på internet. Det går ut på att privatpersoner eller företag, så kallade affiliates, tjänar pengar på att skicka kunder till annonsörens hemsida.

En affiliate är alltså en person eller ett företag som driver en verksamhet online. Det kan till exempel vara en blogg, en youtube-kanal eller en webbshop. Affiliates jobb är att marknadsföra ett företags varor eller tjänster.

Det kan till exempel vara en youtube video om företagets produkt med en länk till deras sida i beskrivningen av videon. Affiliates får då betalt när deras tittare klickar på länken i beskrivningen och köper produkten från företaget.

Man kan säga att affiliate är en person eller ett företag som tjänar pengar på att förmedla besökare eller följare till en hemsida. Affiliates får då provision när hans eller hennes youtube-kanal, blogg eller liknande genererar ett köp på annonsörens webbsida via deras affiliatelänkar.

Affiliate marketing kallas även för prestationsbaserad marknadsföring, då det är dina egna prestationer som avgör hur mycket du kommer att tjäna i provision.

Det betyder alltså att om du gör bra marknadsföring kommer du att få fler besökare via din länk och på så sätt fler köp, och mer pengar till dig.

 

Hur fungerar affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring fungerar som så att du som affiliate får en länk av ett affiliatenätverk och varje gång någon trycker på din länk och köper något från annonsörens hemsida får du en provision.

För att börja med affiliate marketing måste du antingen registrera dig i ett affiliate nätverk eller i ett affiliate program. Sedan får du en affiliatelänk som du lägger till på din blogg eller youtube-kanal.

Varje gång någon köper något i annonsörens e-handel via din affiliatelänk får du en provision.

Så vad är då ett affiliatenätverk? Ett affiliatenätverk är en plattform som kopplar ihop affiliates med annonsörer.

Det är affiliatenätverken som ger affiliates spårningslänkar som de sedan lägger ut på sin blogg eller youtube-kanal. Affiliatenätverken kan genom spårningslänkar se var besökaren har hittat företagets produkt, och betalar sedan ut provision åt dig.

Det var affiliatenätverk men vad är ett affiliateprogram? Ett affiliateprogram betyder att du bara marknadsför ett företags produkter. Du marknadsför alltså allting på deras hemsida.

Som affiliate är det alltså ditt jobb att locka besökare till annonsörens hemsida och få dem att köpa dess produkter eller tjänster.

I vissa fall kan en affiliate få betalt varje gång någon klickar på länken istället för varje gång någon köper något från annonsörens hemsida.

 

Fördelar med att använda affiliate marketing

Affiliatemarknadsföring har väldigt många fördelar. Några av de största fördelarna med att vara en affiliate är att du kan tjäna pengar när som helst på dygnet, du kan jobba vart som helst.

Oavsett om du sitter hemma eller på ett kafe eller på stranden kan du jobba med affiliate marketing, så länge du har tillgång till en internetuppkoppling. Du behöver inga kunskaper om just affiliatemarknadsföring du behöver bara kunna marknadsföring i allmänt.

Som affiliate slipper du ansvaret med att sälja produkter eller tjänster online, du behöver inte oroa dig om returer och liknande.

 

Hur mycket tjänar en affiliate i Sverige

För att tjäna pengar från sin blogg, youtube kanal eller hemsida måste man se det som ett jobb. De flesta som har en sida ser på det som en hobby och de tjänar i princip ingenting.

Om man ser det som ett jobb och anstränger sig så kan man tjäna tiotusentals kronor i månaden som en affiliate i Sverige. Innan man börjar tjäna pengar måste man som sagt anstränga sig. Desto bättre du blir på att marknadsföra och desto bättre du blir på att skriva eller göra videos desto mer kan du tjäna.

När du väl har kommit fram till ett bra sätt att marknadsföra dig så handlar det bara om att vara konsekvent och publicera videor eller artiklar ofta, kanske till och med en gång om dagen. Man måste ha tålamod för man kommer inte att börja tjäna pengar direkt utan det kommer att ta ett tag.

 

När kommer du att börja tjäna pengar

Du kommer att börja tjäna pengar på affiliate marketing när din sida eller youtube-kanal börjar få mer och mer trafik. Det händer när dina artiklar visas högt upp på google eller dina videor visas högt upp på youtube.

För att det ska hända måste du skriva artiklar eller göra videor av hög kvalitet. Ett sätt att få dina videor och artiklar att visas högt upp är genom SEO, vilket står för Search Engine Optimization.

SEO betyder att du anpassar din hemsida efter sökmotorns parametrar. Det betyder att om din sida checkar vissa kriterier så kommer din artikel att rekommenderas mer. Det finns olika saker du kan göra för att det ska hända, om din hemsida är anpassad för mobiler kan det hjälpa.

Du kan använda specifika sökord i din artikel eller i beskrivningen eller titeln av din video. Det hjälper om din webbsida är användarvänlig. Om du har både en blogg eller hemsida och en youtube-kanal kan du länka mellan dem.

 

Typer av provision inom affiliatemarknadsföring

CPA (Cost per action): Eller kostnad per ärende betyder att du får pengar när en besökare utför ett ärende. Det kan vara att de till exempel registrerar sig på en hemsida eller köper något från e-handel. Man får betalt enligt en fast summa eller procentsats.

 Revenueshare: Revenueshare betyder att man får en procentsats baserat på aktiviteten av en besökare som kom till sidan via din affiliatelänk. Om kunden till exempel köper tre saker får du en procentsats av hela köpet, om de använder din länk för att komma dit.

 

De bästa affiliate nätverken i Sverige

Det finns ett flertal affiliate nätverk för affiliatemarknadsföring i Sverige och de har alla olika fördelar och nackdelar.

Många av dem har dock liknande funktioner och det är upp till dig att se vilket du tycker bäst om. Alla dessa är inte skapade i Sverige utan finns i flera länder.

Adtraction

Adtraction grundades år 2007. Sedan dess har de expanderat en hel del och har nu verksamhet i flera länder.

Fördelarna med Adtraction är att du kan följa din försäljning enkelt i ditt konto, och med deras chrome-plugin och mobilapp är det lätt att hålla koll. De sköter smidigt utbetalningar och hanterar skatt och andra avgifter direkt.


Adservice

Adservice är den mest exakta spårnings plattformen och den ger enkel och korrekt statistik. Du kan få statistik om visningar, totalt antal klick, resultat per klick och mycket mer.

Adservice är ett danskt företag som även det grundades 2007. Det kan integreras med Google adwords, Google analytics och Facebook tracking.


ADrecord

Adrecord erbjuder statistik i realtid, support i världsklass och pålitliga utbetalningar. De har även en utbetalningsgaranti så att man alltid kan vara säker på att få sin provision utbetalad.

Deras kontrollpanel är väldigt enkel att använda. Adrecords kan automatiskt generera spårningslänkar, vilket är smidigt.


 Tradetracker

Tradetracker har branschledande programvara och ett enkelt gränssnitt som är lätt att förstå. De erbjuder många olika verktyg som kan hjälpa dig att förstå och fördjupa dig i dina resultat.

Det är enkelt att installera tradetracker, du behöver inte göra några stora förändringar av din webbplats.


Awin

Awin har ett verktyg som heter convert-a-link, vilket gör om alla länkar till annonsörer till affiliatelänkar, vilket hjälper dig att spara tid. De har ett chrome tillägg som också hjälper dig att spara tid.

Gränssnittet gör det möjligt för dig att se statistik och data för varje annonsör-samarbete.

Se fler nätverk

Börja tjäna pengar med en blogg och affiliatemarknadsföring

Om du vill börja tjäna pengar via affiliatemarknadsföring behöver du bara köpa en hemsida och en domän.

Det är en låg kostnad (ca 850 kr per år). Sedan installerar du wordpress. Med wordpress börjar du att designa gränssnittet av din blogg. Efter det är det bara att börja lägga till innehåll.

Du kan lära dig mer om den processen i det här inlägget: (link here).

Ett annat alternativ om du inte vill ha en blogg är att skapa en youtube-kanal. För att skapa en Youtube-kanal behöver du bara gå in på Youtube och skapa ett konto. Sedan kan du lägga upp videor och lägga till affiliatelänkar i beskrivningen.

Det finns flera sätt att jobba med affiliate marketing på internet men Bloggar och Youtube-kanaler är två av de bästa sätten.