Att arbeta är något de flesta av oss gör. Många av oss förknippar själva ordet arbete med en plats man går till på morgonen och kommer hem från på kvällen. Arbete är något vi måste utföra för att ha mat på bordet och få in pengar till hyran.
Men arbete måste inte innebära att man är knuten till något särskilt ställe eller ens några bestämda arbetsuppgifter. Vi kan till och med bli vår egen chef och bestämma helt över både arbetstider och uppgifter. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte. För den som har frilansjobb är detta i själva verket vardag. Att tjäna pengar online arbetar som frilansare är inte så svårt.
Vad är en frilansare?
Ordet frilansare betyder egentligen ”fri lans”, som var ett uttryck som förr användes om legoknektar. Vår tids legosoldater är just soldater som deltar i krig mot betalning. De är alltså självständiga och hyr ut sig själva till en arbetsuppgift.
Att vara frilansare innebär nu inte att man går ut i krig och får pengar för det. Däremot är de på samma sätt som legoknekten inte bundna till en viss plats eller någon viss arbetsuppgift. Istället tjänar de sin inkomst genom att hyra ut sina tjänster till den som behöver arbetskraft och är villig att betala för det.
Skillnaden mellan frilansare och vikarie
Det kanske är lätt att förväxla frilansjobb med vikariat. Detta är dock två helt skilda saker. Visst kan frilansjobbaren hoppa in på tillfälliga vikariat, men då handlar det med ens inte längre om frilansjobb.
Den som vikarierar är fortfarande knuten till en tjänst, om än tillfälligt, får lön för sitt utförda arbete eller sina arbetade timmar och måste rätta sig efter villkoren på arbetsplatsen.
Som frilansare har du inte någon tjänst att gå till, du har ingen chef som bestämmer över dig och du har inga bestämda arbetstider och inte heller någon bestämd lön. Den bestämmer du nämligen själv, i alla fall på så sätt att du är fri att själv bestämma om du vill godta en viss betalning eller inte.
Kort sagt, att jobba som frilansare innebär att:
- Du har inget fast jobb.
- Du har ingen fast lön.
- Du väljer själv vilka arbetsuppgifter du vill ta dig an.
- Du måste själv leta upp arbete och sälja dina tjänster.
- Du har ingen betald semester.
- Du kanske inte ens har någon semester, det är helt och hållet upp till dig själv.
Tips för den som arbetar som frilansare
Att jobba som frilans kanske låter som rena drömmen. Man kan sova och äta när man vill, jobba när man vill och har många lediga timmar. Men är det så, på riktigt? Svaret är: nej.
Att ha frilansjobb är visserligen fritt och obundet, men i gengäld innebär det ofta längre arbetstider och hårdare arbete än om man hade haft en anställning.
Särskilt i början av en frilanskarriär. För den som vill nå någonstans i sitt jobb som frilans går det inte att sova halva dagen och tro att man kan sitta och arbeta några timmar efter lunch innan man sjunker ner i soffan framför en film.
Nej, frilans innebär tidiga morgnar, intensivt arbete och ibland bara en kopp kaffe till lunch för att man inte helt enkelt inte hinner något annat.
För att ändå ha en något sånär regelbunden tillvaro kan man dock införa vissa regler.
Skaffa rutiner. Ställ väckarklockan och gå upp en viss bestämd tid. Du måste inte kliva upp i ottan om du är kvällsmänniska, men se ändå till att gå upp varje dag vid en särskild tid. Att rätta sig efter klockan underlättar för rutinerna och för att verkligen få saker gjorda.
Se seriöst på ditt jobb. Ditt jobb är viktigt. Då gäller det att sköta det ansvarsfullt också. Har du fått ett uppdrag, då utför du jobbet. Alla frilansjobb handlar inte om att åka på uppdrag till främmande länder och skriva hem om rafflande nyheter. Tvärtom är de flesta frilansjobb vanliga och inte alls särskilt spännande. Men likväl är de viktiga. Så håll dig med en viss yrkesstolthet!
Gör inte en massa annat under arbetstid. När du jobbar, då jobbar du. Spring inte och vattna blommor, sortera tvätt eller prata i timmar i telefon. Om man arbetar hemifrån kan det vara frestande att dra fram dammsugaren istället för att avsluta det där tråkiga redigeringsjobbet. Men gör inte det! Arbeta under de timmar du har avsatt för ditt arbete. Alternativt: arbeta tills du är klar med det du måste bli klar med.
Ledig tid. Även frilansare behöver vila och ha ledigt. Se till att försöka få kvällarna lediga, åtminstone några per vecka. Försök också ta en hel ledig dag per vecka. Det måste inte vara lördag eller söndag, en ledig måndag går lika bra, det bestämmer du själv. För att kunna ta dig de här lediga stunderna gäller det att du planerar din tid väl. Fylla alltså i kalendern när du ska göra vad. Då får du dessutom bättre överblick på dina lika jobb och riskerar inte att missa något.
Hur man hittar jobb
När du jobbar som frilans finns det en viktig sak att vara medveten om: det kommer inga jobb flygande till dig.
Tvärtom går en stor del av jobbet åt till att just hitta jobb. Särskilt i början när man inte har någon arbetsportfölj att visa upp kräver det extra mycket kraft och list att övertyga människor om de faktiskt behöver ens tjänster.
Men det finns en del konkreta tips att ta fasta på när det handlar om att hitta frilansjobb:
Använd dig av någon av de nätbaserade tjänster som finns. (Mer konkret om dessa nedan.) Detta är sidor på nätet där frilansare kan bjuda ut sina tjänster och där köpare kan beställa dem.
Skaffa dig en hemsida där du presenterar dig och visar upp vilka tjänster du kan åta dig att göra.
Ring runt! Ta kontakt med företag som och ställen som kan tänkas behöva hjälp med de tjänster du erbjuder. Åk dit! Frilansar du som fotograf? Ta med dig dina arbetsprover och besök lokaltidningen. Man vet aldrig, kanske behöver de just nu någon som kan ta de där sortens bilder som du är så duktig med!
Får du inga uppdrag? Gör lite jobb gratis! Det kanske kan låta tröstlöst att arbeta utan lön, men att ge prov på vad man kan bidra med lönar sig i långa loppet. Får du bara ditt första uppdrag kommer detta öppna upp för många fler! Var alltså inte girig. Dela frikostigt med dig, detta är väl investerad tid!
Vänta inte på att någon ska be dig att skriva den där artikeln! Skriv den! Och sälj den när den är klar. (Eller, om du är ny på området, ge bort den som ett arbetsprov!)
Var ödmjuk. Som frilans är du samtidigt en säljare. Det innebär att du måste ha en viss känsla för att att förhandla. Du kommer dessutom alltid att träffa på någon kund emellanåt som inte är nöjd med ditt jobb. Då gäller det att inte dras med av känslorna. Det finns ett talesätt som säger att ”kunden har alltid rätt”.
Så låt kunden ha rätt och försök inte övertyga honom eller henne om att du gjort världens mest fantastiska jobb, även om du har det. Smaken är olika, och vissa gånger fungerar kanske inte personkemin. Låt det stanna vid det. Inse att kunden har rätt, även om det inte är ett dugg sant.
Se till att få ”rätt” betalt. Vad detta innebär är dock inte alltid så lätt att veta. För att ta reda på vilka betalningar som gäller för just dina tjänster, sök på nätet, gå till andra frilansares sidor och försök bilda dig en uppfattning om vad ditt arbete är värt.
Som frilansare har man visserligen inga regler att gå efter här, du kan ta precis så lite eller mycket betalt som du själv vill. Ändå är det klokt att ha vissa riktlinjer. En alltför låg betalning innebär at du inte kan klara dig på det.
En alltför hög betalning kan innebära att du inte får några uppdrag. Försök alltså pröva dig fram. Och kom ihåg: köparna är också människor. Det går att förhandla och ha en dialog.
I början av din frilansjobb kan det vara bra att ligga lägre i det man tar betalt. Med tiden kommer du sedan märka vad som är rimlig betalning. Får du många uppdrag, då kan du höja dina priser efterhand.
Sist men inte minst, det viktigaste av allt: Gör ett bra jobb! Detta är själva grunden för att du ska lyckas i ditt jobb som frilansare. Skaffa dig ett rykte om att vara den som gör de allra bästa jobben. Då kommer du också, alldeles naturligt, få efterfrågan på dina tjänster.
10 populära frilansjobb
1 Frilansjournalist
Visst, någonstans är det väl här själva sinnebilden för en frilansare. Journalisten som reser till världens alla hörn och utsätter sig för livsfara men i gengäld får de där allra mest spännande och fartfyllda jobben.
På riktigt, eller för de flesta av oss, innebär ett frilansjobb som journalist kanske snarare att rapportera om den fotbollsmatchen mellan de stadens korplag. Men idén är ändå densamma: du skriver en artikel och säljer till en tiding. Oavsett om det handlar om krig i Mellanöstern eller om årets lokalrevy.
2 Frilansskribent (content writing)
Nära besläktad till frilansjournalisten, men ändå med en viss skillnad, är den som skriver content, det vill säga innehåll. Här handlar det om att skriva för webbsidor snarare än för en papperstidning.
Här kan man få uppdrag som handlar om allt från att skriva bloggar till att skicka ut nyhetsbrev. Ofta kan man bli tillfrågad om att utforma texten på en hemsida, det kan vara butiker, företag, informationssidor. I stort sett arbetar en content writer med allt som kan finnas på nätet, och det är som bekant ganska mycket.
3 Frilansande översättare.
I takt med att internet skapades och att vi har blivit alltmer globala, har också behovet av översättare ökat. Och även om svenska är ett litet språk, så kom ihåg att vi heller inte är särskilt många i världen som behärskar det.
Därför finns det alltid behov att svenska översättare. Lönen? Som för alla andra frilansjobb skiljer det rejält. Allt från 1 öre ordet till ett par kronor per ord, beroende vilka sorts jobb man tar och hur erfaren man är. Som frilansande översättare kan du även översätta böcker. Förlagen behöver ständigt översätta nya böcker.
4 Frilans programmering
Att programmera är inget som var och en kan. Och ändå är det väldigt många som har behov av egna hemsidor med alla tänkbara funktioner. Att frilansa som programmerare kan dessutom ge riktigt bra betalt.
Och vad gör då en programmerare rent konkret? Spel, applikationer, avancerade hemsidor, avancerade lösningar för företag. En programmerares vardag är lika skiftande som det finns antalet programmerare. Och så frilansande programmerare kan du ju helt enkelt välja det du är bäst på, eller kanske till och med tycker är roligast.
5 Frilans webbutvecklare
Är du duktig på att bygga hemsidor? Eller bygga appar? Som webbutvecklare arbetar du liksom programmeraren men på en något enklare nivå.
Ändå kräver det ganska mycket för att kunna skapa hemsidor och olika funktioner på dessa. Det finns massor med efterfrågan på bra webbutvecklare, så här finns det goda chanser till både frilansjobb och bra betalning!
6 Frilansjobb grafisk design
Som frilansare inom grafisk design finns det mängder med olika arbetsområden att välja mellan. Loggor, typsnitt, former, bilder och färger. Det handlar alltså om illustrationer av alla möjliga slag.
På nätet eller ute i verkliga livet, det är bara att välja. Loggor och illustrationer behövs överallt, på hemsidor, i broschyrer, på bokomslag…
7 Frilansande fotograf
Förr var frilansande fotografer ofta hänvisade till dagstidningar. Numera är marknaden så mycket större. Det finns ett outsinligt behov i vår bildspäckade värld, inte minst med alla möjligheter som bjud på internet. Visserligen finns också mängder med duktiga fotografer, så konkurrensen är stor.
Likväl finns det alltid plats för nya förmågor, särskilt för den som kan profilera sig och visa upp en unik och personlig stil. Som frilansande fotograf kan man antingen ta sina bilder först och sedan försöka sälja dem, eller så lägger man ut sina tjänster och får särskilda uppdrag.
På nätet finns också flera sidor där man både kan lägga ut sina bilder gratis och hoppas att någon uppmärksammar dem, och också sidor där man kan sälja bilder.
8 Seo specialist
Att få sina texter och sidor sökbara och synliga på internet är guld värt numera. Dock är det inte alltid så enkelt. Därför är det många som anlitar SEO-specialister som vet hur man får en sida att synas och komma högt upp i sökningar på nätet.
För den som behärskar knepen för hur man får en sida att alltid komma som nummer ett vid sökningar behöver inte vara rädd att gå utan jobb. Därför är det också ett utmärkt område för den som vill frilansa.
9 Video editor
Det finns alltid efterfrågan på personer som kan göra, klippa och redigera video. Utbudet av rörliga filmer har under senare år ökat allt mer, och numera är det även många små företag om vill ha rörliga bilder som reklam, och många vill ha videor på sina hemsidor.
Att frilansa som video editor är dessutom ganska välbetalt, i alla fall för den som är skicklig på det.
10 Voiceover
Vad är detta kanske många undrar. Jo, det är helt enkelt röstskådespelare som lägger in talade röster i reklam, appar, tv-spel, filmer, talböcker…
Med andra ord ett utmärkt jobb för en frilansare. Precis på samma sätt som många vill ha levande bilder till sina hemsidor och i sin reklam, vill de också ha någon som talar på dem.
5 sidor för frilansjobb
Fiverr. En av de största internationella sidorna för frilansare. Här lägger man ut gig där man beskriver vilka sorts jobb man gör. Alla sorts arbeten läggs ut här. Namnet kommer sig av att frilansare från början gjorde jobb för 5 dollar. Det görs fortfarande, men man väljer själv sin betalning och förhandlar med köpare.
Freelancer. Också en av de stora sidorna för frilansjobb. Här möts säljare och köpare från hela världen. Köpare lägger ofta ut vad de söker för jobb, och frilansare kan anmäla sig och uppge vad de vill ha betalt för jobbet samt berätta om varför de är lämpade för det.
Upwork. Bygger på samma idé som Freelancer. Dock är det aningen högre krav att komma med här. Som frilansare måste man visa visa vad man kan och verkligen argumentera för varför man skulle vara en bra tillgång för de köpare som finns där. En bra sida, med aningen högre krav, på både gott och ont.
Guru. Även dessa har anammat idén från de båda föregående. När man väl har sitt konto gäller det att vara aktiv och söka jobb och försöka övertyga köpare att man är den som skulle vara bäst på det.
Toptal. En professionellt sida som också vänder sig till professionella frilansare. Här är det mest specialiserade jobb inom IT och liknande, och det finns ingenting av de mer udda och lustiga jobb man hittar på exempelvis Fiverr. Men för dig som har den nödvändiga erfarenheten, är sidan är väl värd att använda sig av!
Fördelar med att arbeta som frilansare
Visst, som frilansare har man ingen fast lön och ingen självklar semester. Man får ofta kämpa hård för brödfödan, i alla fall in början av karriären, och det är inte alltid självklart med lediga kvällar framför teven. Å andra sidan är det en stor frihet att arbeta som frilansare. Man sköter sin egen tid, man väljer när på dygnet man vill sova och när man ska arbeta. Kort och gott finns det en hel mängd fördelar:
- Du är din egen chef. Så nej, det är ingen som skäller på dig om du kommer för sent till morgonmötet.
- Du sätter upp dina egna arbetstider. Du måste inte vara på jobbet kl. 7.53 och gå hem kl. 16.27.
- Du kan ta långlunch om du vill. Fast det innebär å andra sidan att du antagligen måste jobba lite längre på kvällen.
- Du kan ta md dig jobbet var du är är. Frilansjobb innebär oftast att arbeta från datorn. Och dina kunder har du på nätet. Om du vill bo högst upp i Lappland eller längst ner i Syamerika, det spelar ingen roll, så länge du bara har tillgång till en internetuppkoppling!
Sammanfattning
Att jobba som frilansare innebär ett stort ansvar. Man ansvarar för sig själv, sitt jobb och sina kunder. Men i gengäld har man också en stor frihet. Så för den som kan tänka sig en tillvaro där allt inte är likadant varje dag, och där man inte alltid kan känna sig säker på att få in tillräckligt med pengar för månadens utgifter – då är frilansjobb något för dig.
Den osäkerhet man betalar med, får man tillbaka i form av ett varierande jobb och massor av möten med nya spännande människor.