Tjäna pengar på din blogg

Tror du att en blogg bara kan vara en hobby? Tänk igen – du kan faktiskt tjäna ganska bra pengar på att blogga. Så här kommer du igång, hittar din nisch och tar din blogg till nästa nivå.

Vi ska vara ärliga: att blogga är inte det lättaste sättet att tjäna pengar. Men många stjärnbloggare har en annan historia att berätta.

Allt du behöver är att ha något intressant att säga och tillräckligt med tålamod och engagemang för att skapa trafik till din blogg. Men hur startar man en blogg och tjänar pengar? Hur tjänar framgångsrika bloggare sina pengar? Och vilken blogg tjänar man mest pengar på?

Vår guide ger dig en konkret handlingsplan för att få igång din blogg och utveckla den till ett lönsamt jobb som du kan njuta av hemifrån.

 

Hur man tjänar pengar med en blogg

Du som vill tjäna pengar på din blogg kan välja mellan olika metoder. Låt oss titta på vilka som är mest fördelaktiga och används även av professionella bloggare:

  • Affiliate-program
  • Google Adsense
  • Sälja tjänster och expertrådgivning
  • Betalda gästinlägg
  • Reklam på bloggen
  • Sälja en egen e-bok
  • Erbjuda onlinekurser

Inte alla metoder är dock lika, och ofta är den bästa strategin att kombinera flera av dessa metoder, t.ex. Google Adsense-annonser tillsammans med Amazon affiliate-länkar infogade i artiklarna.

 

Hur mycket tjänar du med en blogg?

Du kan tjäna allt ifrån ingenting till hundratusentals kronor per månad, som är fallet med stjärnbloggare. En vanlig, noggrant designad och välrankad blogg kan också generera inkomster jämförbara med en lön.

Ett av de enklaste sätten att tjäna pengar är att inkludera Google Adsense-annonser i sitt blogginnehåll: prenumerera helt enkelt på programmet och placera annonser på rätt ställen.

Vad man behöver för att starta en blogg

Du har två alternativ när det kommer till att faktiskt skapa en blogg – du kan använda en gratis bloggplattform, eller så kan du skapa din egen webbplats. Vi tar dig igenom båda och beskriver deras för- och nackdelar.

Gratis bloggplattformar

Bäst för: De som inte är intresserade av att tjäna pengar på sin blogg.

Fördelar: Superlätt att ställa in och helt gratis.

Nackdelar: Begränsningar för anpassning och video-/bilduppladdningar, du kan ofta inte placera annonser eller använda affiliate-länkar, du kan inte skapa en anpassad URL och plattformen behåller rätten att ta bort din blogg.

Många plattformar låter dig skapa en blogg gratis, och de är superenkla att använda. Om du först bara vill prova på att blogga kan det här passa dig bra.

Men gratis bloggplattformar kan vara väldigt begränsande, och din blogg kommer att ha en lagringsgräns som kan göra det svårare att ladda upp stora videor och bilder.

En annan nackdel är att din blogg-URL kommer att innehålla plattformens varumärke.

De flesta gratis bloggplattformar tillåter inte heller att du placerar bannerannonser eller affiliate-länkar på din webbplats, vilket är viktiga intäktsströmmar för de flesta bloggare.

Skapa din egen hemsida

Bäst för: Dedikerade bloggare och de som vill tjäna pengar på sin blogg

Fördelar: Fullständig kontroll över design och anpassning, din egen anpassade URL och möjligheten att använda annonser och affiliate-länkar som du vill

Nackdelar: Du måste betala – först för ditt domännamn (URL) och sedan för hosting hos ett webbhotell.

Om du inte är särskilt tekniskt kunnig kan tanken på att skapa din egen webbplats verka ganska skrämmande – men det är faktiskt ganska enkelt att göra, och du kan skapa en på bara 20 minuter.

Med din egen webbplats kommer du att kunna skapa ett unikt personligt varumärke (med din egen URL), och det finns ingen risk att din blogg raderas av plattformen – du kommer att äga webbplatsen och ha fullständig kontroll.

Så skapa en blogg och tjäna pengar!

Hur man väljer sitt huvudämne

Detta kan antingen vara den enklaste eller svåraste delen av att starta en blogg och tjäna pengar.

Det viktigaste i det här skedet är att välja en nisch som du kan kalla dig auktoritet inom – det största misstaget nya bloggare gör i en så trång bloggsfär är att starta en blogg utan att försöka göra något överraskande eller annorlunda.

Det här är de bästa sätten att hitta ett ämne för din nya blogg:

Titta på andra bloggar – Vad är redan framgångsrikt? Och ännu viktigare, vad saknas? Hitta luckorna på marknaden.

Använd Google – Vad söker folk efter? Använd Googles föreslagna sökningar och autoslutför för att upptäcka vad folk letar efter – om de söker efter det visar det att det finns en efterfrågan.

Sök i forum för vanliga frågor – När människor inte kan hitta svar på sina frågor går de till forum. Vad frågar de om? Vad behöver de råd om? Detta kommer att visa vad folk är intresserade av och vad det saknas tillgänglig information om.

Spåra aktuella trender – Vilka ämnen finns i media just nu?

Tänk på olika typer av innehåll – Skulle du kunna skriva recensioner? Intervjuer? Listor? Det kanske inte är vad du skriver om, utan hur du skriver som skiljer dig åt.

Identifiera dina egna intressen och passioner – Även om alla ovanstående är viktiga, är det ingen idé att blogga om något du inte är intresserad av. Du kommer snabbt att bli uttråkad och folk kommer att upptäcka din brist på entusiasm. Skriv om något du verkligen bryr dig om.

Hur du ökar din bloggtrafik

När du väl har skapat din webbplats, kommit på ett bra bloggämne och du har publicerat dina första inlägg, är den stora frågan – var är alla läsare?

Du kan inte bara förvänta dig att folk på magiskt sätt hittar din blogg och börjar läsa den. Du måste marknadsföra det!

Här är de bästa och enklaste sätten att få fler läsare till din blogg:

Marknadsför din blogg på sociala medier

Som med alla företag nuförtiden är det inte troligt att du uppmärksammas om du inte har konton på sociala medier.

Vi rekommenderar att du skapar sidor/konton för din blogg på sociala medier. Designa dessa konton i ett liknande färgschema/tema som din blogg så att ditt varumärke är konsekvent och lätt att känna igen.

Använd dem för att dela nya inlägg och tagga andra bloggare/influencers/företag som kan dela ditt innehåll och hjälpa det att nå en ännu större publik.

Du kan också ägna dig åt betald reklam för att hjälpa din blogg att nå en bredare publik, eller köra en tävling för att generera fler likes. När du har fått följarna, håll dem intresserade genom att göra inlägg regelbundet (inte bara för nya blogginlägg).

Få kontakt med andra bloggare

Gör dig känd för andra som bloggar om liknande ämnen.

Många bloggare har till och med en sida med länkar på sin sida som de använder för att länka till massor av sina vänner inom bloggvärlden i utbyte mot en länk på din egen blogg. Detta kommer att hjälpa enormt med din SEO.

Svara på nyheter på din blogg

Om något händer i nyheterna som är relaterat till din nisch, engagera dig. Om du till exempel bloggar om billig matlagning, håll utkik efter matrabatter och liknande.

Du kan skriva vad du tycker på sociala medier med relevanta hashtags, engagera dig i diskussioner och till och med nå ut till journalister för att säga att du är tillgänglig för kommentarer.

Skapa viralt innehåll

Att skapa viralt innehåll hjälper dig att nå en ny marknad och i sin tur öka din läsekrets.

Detta kan vara lättare sagt än gjort, men nyckeln till att skapa viralt innehåll är att ta del av kontroversiella eller mycket diskuterade ämnen relaterade till ditt nischade bloggområde.

Eftersom detta är din nisch kommer du att vara passionerad, åsiktsfull och kunnig om det, så du kommer att kunna formulera en åsikt som folk vill läsa, dela och prata om.

 

Bästa sätt att tjäna pengar på att blogga

Börja blogga, tjäna pengar… om det bara vore så enkelt. När du väl har fått igång din blogg kan du äntligen börja leta efter sätt att tjäna pengar på den.

Så hur tjänar man pengar på en blogg?

Det här är de bästa och enklaste sätten att tjäna pengar som bloggare:

Google Adsense-länkar

Google Adsense låter dig publicera annonser på din blogg, vilket leder till intäkter. Intäkterna kommer från besökarnas interaktion med dessa annonser – visningar eller klick. Avgiften är en procentandel av vad annonsören betalar till Google.

Detta är en utmärkt och enkel metod, men samtliga annonser ska alltid vara relevanta för ditt innehåll.

Använd affiliate-marknadsföring på din blogg

Affiliate-marknadsföring fungerar genom att lägga till spårade affiliate-länkar i texten på din blogg. Du tjänar en liten provision varje gång en läsare klickar sig vidare till en webbplats som du rekommenderar och gör ett köp.

Länkarna leder läsarna till ett varumärkes webbplats, och pengarna du får är ett tack för att du skickar dina underbara läsare till deras webbplats.

Du kan också registrera dig till olika affiliatenätverk där du kan marknadsföra tusentals välkända varumärken och tjänster från hela världen.

Nyckeln är att vara autentisk och äkta med affiliate-marknadsföring. Skriv recensioner och artiklar med dina ärliga åsikter och uppmuntra bara dina läsare att köpa något om du tycker att det är en bra produkt eller tjänst för dem.

Sponsrat innehåll

Enligt bloggarna vi pratade med är ett av de bästa sätten att tjäna pengar på en blogg genom att erbjuda möjligheter till sponsrat innehåll (eller reklam). Dessa är i huvudsak annonser i form av en betald artikel eller blogginlägg.

Den här metoden för intäktsgenerering fungerar vanligtvis bäst när du har en stark nischpublik. När du har utökat din läsekrets kommer varumärken ofta att kontakta dig för att diskutera sponsrade inlägg.

Ta betalt för sponsrade inlägg på sociala medier

Om du har en stark närvaro på sociala medier kommer du att vara väldigt attraktiv för varumärken. Vissa människor tjänar faktiskt hela sin blogginkomst genom sponsrade inlägg på sociala medier. Du kan ta betalt per post och avgifterna kan vara förvånansvärt höga.

Du måste bara arbeta hårt med att bygga upp din följarkrets först – antalet följare ses av varumärken som bevis på att läsarna kommer att gilla det du skriver om dem också.

Arbeta med en byrå för att bygga upp din blogg

Tro det eller ej, bloggandet har blivit så populärt i reklamvärlden att det nu finns byråer som uteslutande marknadsför bloggare till stora varumärken.

Att arbeta med en byrå kan vara superlukrativt och det ger dig säkerhet, men du måste ha ett ganska anständigt antal följare i första hand.

Agenturavgifterna är också otroligt höga, vilket innebär att bara de största varumärkena kommer att ha råd att arbeta med dig, och mindre oberoende kommer att skrämmas bort.

Beroende på vilken typ av bloggverksamhet du siktar på kan detta fungera till din fördel eller inte – för att använda exemplet med etiskt modebloggande igen, kan byråavgifter hindra dig från att arbeta med de små oberoende designers du verkligen vill marknadsföra.

Sälj digitala produkter på din blogg

Om du har kunskaper eller råd att erbjuda är ett annat alternativ att ta ut en avgift för tillgång till e-böcker, videohandledningar, kurser eller workshops.

För att få det här alternativet att fungera måste du kunna visa att du är extremt bra på det du gör, eller att ditt innehåll har visat sig vara otroligt värdefullt. Det här är inte lätt.

Sälj din bloggs nyhetsbrevsutrymme

Det är också ett alternativ att debitera ett varumärke för antingen annonsutrymme eller ett omnämnande i ditt vecko-/månatliga nyhetsbrev. Det kommer att ta väldigt lite tid att göra, och du kan få en hel del pengar för det.

Du måste dock bygga upp en anständig e-postlista för att märken ska kunna överväga detta.

Få arbetsgivarnas uppmärksamhet som bloggare

Att använda din blogg för att marknadsföra ditt eget företag eller till och med få ett jobb är ett annat (om än indirekt) sätt att tjäna mer pengar med din blogg.

Du kan också använda din blogg som en sorts onlineprofil – där kan du bygga din trovärdighet, visa dina kunskaper och förhoppningsvis få ut ett bra jobb.

Tänk på det så här: din blogg är som ditt eget lilla företag i sig, och genom att visa potentiella arbetsgivare att du kan göra detta framgångsrikt visar du att du har ett entreprenöriellt sinne och vet hur du kan nå framgång med det.

 

Vi hoppas att du har lärt dig hur man kan tjäna pengar på sin blogg i denna artikel och, om du inte redan har gjort det, fått inspiration att börja blogga redan idag!